Pakkovaihto

Ilmestynyt huhtikuussa 2014

pakkovaihtoSidottu, kovakantinen, sivuja 265, kustantaja Kustannus HD, ISBN: 978-952-5964-85-1

 Pertti Luhta oli loukkaantunut vakavasti auto-onnettomuudessa. Päähänsä saamansa iskun vuoksi häntä oli pidetty koomassa neljä viikkoa. Herättyään Luhta oli väittänyt siirtyneensä tuona aikana 60-luvulle ja eläneensä uudelleen abiturienttina lähes vuoden nuoruutensa maisemissa. Luhdan tarinaan ei uskottu ja hän itsekin alkoi vakuuttua siitä, että kyse oli ollut vain aivojen kyvystä luoda uutta ja erilaista maailmankuvaa aikaisemman kokemuksen pohjalta.
Kuluu puolitoista vuotta ja Luhta on tervehdyttyään palannut normaalien arkirutiinien pariin.  Kaikki ei ole kuitenkaan vielä ohi. Alkaa tapahtua jotakin sellaista, mihin hän ei ole voinut varautua. Luhta huomaa yllättäen, että 60-luvun tapahtumat eivät ole jättäneet häntä. Hän ajautuu tilanteeseen, missä hän joutuu miettimään, onko hänen päässään kaikki kohdallaan onnettomuuden jäljiltä.

  • Kirja vie lukijan ajallisesti kahdelle tasolle, nykyhetkeen ja 60-luvulle. Tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen Etelä-Pohjanmaalle, mutta myös 60-luvun Helsinki vilahtaa näyttämönä.
  • Pertti Luhdan ja hänen lähipiirinsä kautta kuvataan illuusiottomasti ja paikoin lämpimän huumorinkin avulla ikääntymistä, läheisyydenkaipuuta, kuolemanpelkoa ja menneisyyden kipupisteitä. Pertin nuoruudenaikaisen ystävän Järvisalon yksinäisessä, syrjäytyneessä ja kumppania kaipaavassa hahmossa ja hänen kohtalossaan kohtaa lukija tragiikkaa, mikä on arkitodellisuutta aikanamme monen väistyvään sukupolveen kuuluvan kohdalla.  Eräänä johtavana teemana kulkevat myös ongelmalliset isäsuhteet ja niiden selvittelyt, mitkä ravistelevat henkilöitä useassa sukupolvessa.
  • Pertin veljen Pasin ja heidän sisarensa Annelin kautta päästään 60-luvun ajankuvaan, sen muutosten havainnointiin ja myös siihen, mikä on ajatonta: nuoren ihmisen sisäinen kuohunta ja poukkoileva kasvu, missä edetään yritysten, erehdysten, haaveiden ja pettymysten usein sekavassakin maastossa. Annelin päiväkirjamerkintöjen kautta havainnollistuu nuoren naisen ääni, kun eletään 60-luvun opiskelijaelämää. Päiväkirja on Annelille kuin luotettu ystävä, jolle voi uskoa ulkopuolisuuden ja vierauden tunnot, menetykset ja surut, rahahuolet, oman paikan löytämisen vaikeudet, ihastumiset; siis koko elämänmenon.
  • Oma lukunsa on Pertin hapuilu toden ja kuvitelmien välillä. Hän ei voi olla varma, ovatko esiin nousevat 60-luvun tapahtumat onnettomuudessa vaurioituneiden aivojen tuotosta, mihin sekoittuu hänen aikaisempia kokemuksiaan vai käykö todella niin, että hänen tietoisuutensa siirtyy öiseen aikaan johonkin toiseen ulottuvuuteen. Hän joutuukin tosissaan miettimään, onko maailma missä elämme sittenkään ainoa laatuaan.
  • Kirjan tapahtumille on tunnusomaista arkisen elämänmenon ja ihmisten välisten jännitteiden tarkka kuvaus huumoria unohtamatta. Pesäpalloa tietenkin pelataan ja kulissina toimii lajin ehkä tunnetuin näyttämö, Saarikenttä.

Pakkovaihto on itsenäinen jatko-osa 2012 ilmestyneelle teokselle Pitkä matka Pohjanmaalle. Kirjan johdannossa oleva katsaus menneeseen tekee mahdolliseksi sen, että lukija voi vaivatta solahtaa uusiin tapahtumiin, vaikka ei olisi lukenutkaan edellistä teosta.

Alla lehtileikkeleitä:

Järviseudun Sanomat 2.4.2014

Ähtärinjärven Uutisnuotta 9.4.2014

VIISKUNTA 10.4.2014

Ykköset! 10.4.2014

Järviseutu 23.4.2014

Kuva Uutisnuotassa

 

 

Juttu Viiskunta

Ykköset2

 

Näyttökuva 2014-4-23 kello 16.33.58

ilkka